objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 18. oktober 2008 ob 08:11

Afera Rupel: Pahor in Rupel sta se tajno sestala, zmenila pa menda nič
Bodoči mandatar in odhajajoči zunanji minister sta se pogovarjala, dogovorila pa menda nič
2008 Pozareport

Odpri galerijo


Bodoči mandatar in predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor ter odhajajoči zunanji minister Dimitrij Rupel, ki ga je Janševa vlada na torkovi seji imenovala za novega slovenskega veleposlanika na Dunaju, sta se pred Ruplovim imenovanjem tajno sestala, Pahor pa naj bi Ruplu zagotovil predhodno soglasje za imenovanje, trdijo naši viri blizu Janeza Janše. O skrivnostnem dogovoru med dvema osebama, ki naj ne bi bili sedanji (Janša) in prihodnji predsednik vlade (Pahor) je v četrtkovih Trenjih (Pop TV) govoril tudi poslanec SDS Branko Grims, čeprav ni hotel povedati, za kateri dve osebi gre. Naši viri blizu Pahorja so nam sestanek med Pahorjem in Ruplom potrdili, zagotavljajo pa, da sta se "Pahor in Rupel pogovarjala, dogovorila pa nič". Ni pa znano, kaj je Rupel potem prenesel Janši.
Borut Pahor je v torek zvečer za medije sicer dejal, da Rupel izpolnjuje vse pogoje za imenovanje na mesto veleposlanika, hkrati pa je zavrnil namige, da naj bi se o tem dogovoril z Janšo. Medtem pa se pojavljajo resni pomisleki, ali Rupel po spremenjenem zakonu o zunanjih zadevah sploh izpolnjuje pogoje za veleposlaniški stolček. Zakon, ki ga je v državnem zboru predlagala poslanska skupina Zares, namreč določa, da je pogoj za veleposlaniško mesto zaposlitev v ministrstvu za zunanje zadeve, in to najmanj sedem let. Poleg tega zakon pravi, da je diplomat javni uslužbenec, ki je v rednem delovnem razmerju na MZZ, ministri pa niso javni uslužbenci.
Bodočega mandatarja Pahorja je zaradi podpore Ruplu že napadel urednik Mladine Grega Repovž. V najnovejši izdaji tednika, ki naj bi bil pod izrazitim vplivom Gregorja Golobiča, je med drugim zapisal, da če "Pahor ne razume, zakaj je Rupel neprimeren za veleposlanika na Dunaju, potem v resnici ne razume, zakaj je dobil podporo na volitvah. Rupel je pač simbol politike, s katero domnevno Pahor ne želi sodelovati in je ne sprejema. Če sprejema Rupla in njegovo pojmovanje demokracije, potem sprejema tudi vse ostalo, s tovrstnimi stališči pa demonstrira ravno tisto politiko, od katere naj bi bil drugačen". Toda Repovž je pri tem politikantsko pozabil omeniti, da je bil Rupel zunanji minister v vladah Lojzeta Peterleta, Janeza Drnovška (v Drnovškovem mandatu je bil nekaj časa tudi veleposlanik v Washingtonu), Toneta Ropa in Janeza Janše, s podporo Golobičeve LDS in Milana Kučana je bil Rupel izvoljen celo za ljubljanskega župana, v Pahorjevi vladi pa ga defnitivno ne bo.

Če bo do te vlade sploh prišlo. Naši viri namreč trdijo, da naj bi Janša in njegovo lobisti, po včerajšnji dramatični krizi koalicijskih pogajanj (glej rubriko Dogodek dneva), pospešeno pripravljali desnosredinsko različico vlade. Janša, kot morebitni mandatar, če bi Pahorju spodletelo, naj bi sestavil koalicijo SDS + SNS + SLS + poslanca narodnosti (Roberto Batelli je menda jezen na Socialne demokrate, ker so ga hoteli zamenjati z Aurelijem Jurijem) in seveda DeSUS (skupno 47 glasov, kar je dovolj za absolutno večino), kateremu naj bi Janša že ponujal tri ministrstva, vključno z obrambnim, ki bi ga zadržal Karl Erjavec.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor dimitrij rupel Janeza Janše branko grims Grega Repovž Gregorja Golobiča Lojzeta Peterleta Janeza Drnovška Toneta Ropa Milana Kučana Roberto Batelli Aurelijem Jurijem karl erjavec

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Rupel: Pahor in Rupel sta se tajno sestala, zmenila pa menda nič