objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 22. oktober 2008 ob 11:19

Pogajanja: Za Vajgla zmenjeno, Školč in Erjavec živcirata Zalarja
Predsednik DeSUS-a bi po novem menda najraje postal minister za notranje zadeve
2008 Pozareport

Odpri galerijo


Ivo Vajgl
, novopečeni poslanec stranke Zares, nekdanji minister za zunanje zadeve v vladi Toneta Ropa ter slovenski veleposlanik na Švedskem in v Nemčiji, bo prevzel vodenje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (kar je v koalicijskih pogajanjih menda že dogovorjeno); funkcijo, ki jo je v prejšnjem mandatu državnega zbora opravljal poslanec SDS Jožef Jerovšek. Nekdanji Mariborčan Vajgl je bil za poslanca izvoljen v Mariboru; najverjetneje smo ga zato lahko minuli petek videli tudi na otvoritvi letošnjega Borštnikovega srečanja v SNG Maribor, skupaj z njegovo ženo, harfistko Mojco Zlobko. Stolček predsednika parlamentarnega odbora za zunanjo politiko ali mednarodne odnose v tujih parlamentih velja za prestižnega in izjemno cenjenega; običajno ga zasedajo bivši zunanji ministri ali dolgoletni parlamentarci. Poleg tega, si predstavljate Vajglove orgazmične užitke, ko bi v vlogi predsednika odbora zasliševal in ocenjeval Dimitrija Rupla, v luči njegove kandidature za novega slovenskega veleposlanika na Dunaju!?
Po vrnitvi stranke DeSUS in Karla Erjavca v koalicijska pogajanja pa se menda zaostrujejo odnosi med pogajalci v LDS. Ker je DeSUS postavil izhodišče, da želi vsaj eno državotvorno ministrstvo (poleg ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter ministrstva za zdravje), so nekateri očitno zaslutili nove priložnosti – predvsem zase, seveda. Državotvorna ministrstva so namreč naslednja: zunanje zadeve, obramba, notranje ministrstvo in pravosodje, v širšem smislu pa tudi ministrstvo za javno upravo. Ker Erjavec po mnenju bodočega mandatarja Boruta Pahorja ne more biti več minister za obrambo, bi morda še najlažje postal minister za pravosodje. Tam je namreč že delal kot državni sekretar; mimogrede, službo državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje je pred leti opravljal tudi sedanji predsednik SLS in celjski župan Bojan Šrot, njegova tedanja predstavnica za stike z javnostmi pa je bila znana novinarka Vesna Vukovič. To možnost za Erjavca naj bi lobistično podpiral tudi eden izmed glavnih pogajalcev LDS Jožef Školč, čeprav bi v tem primeru brez ministrskega mesta ostal Aleš Zalar, doslej najresnejši kandidat za resor pravosodja. Bi se pa zato med ministre lahko uvrstil Školč, ki so ga liberalni demokrati postavili na listo njihovih ministrskih kandidatov, menda na četrto mesto. Školč, katerega beseda v stranki vendarle pomeni več od Zalarjeve, je predviden za kulturo, vendar pred njim v vrsti za ministre stojijo Katarina Kresal (zunanje zadeve), Zalar (pravosodje) in Slavko Ziherl (zdravje), za Školčem pa je Lucija Čok (visoko šolstvo). Toda Karl Erjavec, ki je naše pisanje o morebitni Pahorjevi ponudbi za prevzem ministrstva za Slovence po svetu v ponedeljkovih Odmevih (TVS) označil kot šalo, bi po novem menda še najraje postal minister za notranje zadeve.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme

Ivo Vajgl
Toneta Ropa Jožef Jerovšek Mojco Zlobko Dimitrija Rupla Karla Erjavca Boruta Pahorja Bojan Šrot Vesna Vuković Jožef Školč Aleš Zalar Katarina Kresal Slavko Ziherl Lucija Čok

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pogajanja: Za Vajgla zmenjeno, Školč in Erjavec živcirata Zalarja