objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Petek, 24. oktober 2008 ob 15:31

Z bombo sredi Zagreba ubili šefa tednika Nacional Iva Pukanića
Nove žrtve mafijskega terorja, premier Sanader pa trdi, da Hrvaška ne bo postala Bejrut
2008 Pozareport

Odpri galerijo

V eksploziji pod avtomobilom podtaknjene bombe sta včeraj zvečer v Zagrebu umrla predsednik uprave medijske skupine NCL Ivo Pukanić in vodja marketinga Niko Franić. Bomba pod vozilom v lasti NCL je eksplodirala na parkirišču pred sedežem družbe, časnik Jutarnji list pa na svoji spletni strani poudarja, da gre verjetno za naročen napad na vodilne ljudi Nacionala.
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je v odzivu na napad v sporočilu za javnost zapisal, da je z današnjim umorom terorizem prišel na ulice glavnega mesta Hrvaške. Dodal je, da se hrvaška pravna država še ni srečala s takšnim izzivom. "Na teror in terorizem morata država in sistem odgovoriti takoj, odločno in z vsemi sredstvi," je poudaril Mesić, ki je za danes dopoldne napovedal sejo sveta za nacionalno varnost. Medtem je premier Ivo Sanader na izredni novinarski konferenci napovedal ostrejši in odločnejši boj proti organiziranemu kriminalu in terorizmu. "Ne bomo dovolili, da bi Hrvaška postala Bejrut," je poudaril Sanader, ki pa je izključil možnost izrednega stanja. Med drugim je pritrdil novinarjem, ki so vprašali, ali je možno, da bi bil napad na Pukanića organiziran izven Hrvaške, tako kot je to bilo leta 1991.
Bomba je eksplodirala nekaj po 18. uri. Žrtvi sta se nahajali v avtomobilu znamke Lexus. Zaradi posledic eksplozije naj bi bila po navedbah predstavnika policije Krunoslava Borovca poškodovana še ena oseba. Neuradno naj bi bila lažje poškodovana dva delavca, ki sta bila v stavbi tednika Nacional. Policija je po prijavi državljanov prišla na kraj dogodka in zavarovala širše območje okrog sedeža skupine NCL, ki se nahaja v strogem središču hrvaške prestolnice, slabih 500 metrov vzhodno od osrednjega Trga bana Jelačića. Prestrašeni okoliški stanovalci so medtem pričali o razbitih steklih na svojih stanovanjih, ki jih je povzročila močna eksplozija.
Pukanić je bil rojen leta 1961, v medijih se je pojavil že pri 18 letih, ko je deloval kot fotograf. Od leta 1991 je bil urednik tednika Globus, pet let zatem pa je ustanovil tednik Nacional. Leta 1999 so ga na Hrvaškem razglasili za novinarja leta. Njegova medijska kariera je bila sicer protislovna, saj so jo spremljale informacije o domnevni povezanosti s kriminalnimi skupinami, policijo in obveščevalnimi službami. Spomladi letos je preživel poskus atentata, ko ga je neznanec pred stavbo v Zagrebu, v kateri je živel, napadel s pištolo. Po tem napadu je dobil policijsko varstvo, a so ga pred dvema mesecema na njegovo željo odpravili. Pukanić je prva smrtna žrtev med novinarji po vojni na Hrvaškem, je v odzivu na napad dejal predsednik hrvaškega novinarskega društva Zdenko Duka. Pukanić in Franić sta tretja in četrta žrtev v valu nasilja, v katerem sta bili zgolj v zadnjih desetih dneh v Zagrebu umorjeni še dve osebi, odvetniška pripravnica Ivana Hodak in protislovni podjetnik Zoran Mrvelj.
Hrvaška policija že ima nekaterih koristnih informacij o atentatu na predsednika uprave tednika Nacional Iva Pukanića, sicer pa zaradi pomena preiskave o tem ne more javno govoriti, je danes novinarjem dejal načelnik urada direktorja policije Krunoslav Borovec. Kot je dodal, so se v preiskavo vključile tudi policije iz drugih držav. "Nobenega motiva nismo zavrgli, od preprostih pa do tistih, ki se navezujejo na organizirani kriminal," je poudaril Borovec na izredni tiskovni konferenci, tretji potem, ko je sinoči v eksploziji bombe v središču Zagreba umrl Pukanić in vodja marketinga v Nacionalu Niko Franić. Po ocenah Borovca gre za profesionalno izvršen umor, ker so za tovrstni zločin potrebni znanje, veščine in izkušnje. Policija še navaja, da se je Pukanić z avtomobilom "lexus" pripeljal na parkirišče pred sedežem Nacionala v četrtek okoli 10. ure, v času eksplozije okoli 18.20 pa sta bila s Franićem ob avtomobilu. Šokantne fotografije s kraja zločina kažejo, da sta umorjena ležala zraven avtomobila, ki je bil v eksploziji bombe močno poškodovan. Policisti so danes pozvali novinarje, naj zaradi interesa preiskave ne objavljajo podrobnosti, ki bi jih utegnili odkriti v zvezi z vrsto in količino eksploziva ali načinom, kako so napadalci sprožili eksplozivno napravo. Na vprašanje, ali bo imela policija pogovor s Pukanićevim prijateljem, predsednikom države Stipom Mesićem, in Hrvojem Petračem, ki je v zaporu zaradi sodelovanja pri ugrabitvi mladoletnega sina upokojenega generala Vladimirja Zagorca, pa je Borovec odgovoril, da bo policija govorila z vsemi, za katere bo ocenila, da bi lahko imeli koristne informacije. Borovec je ponovil, da Pukanić po aprilskem poskusu atentata, ni prijavil novih groženj, ter da je policija potem ocenila, da ni potrebe za policijsko varstvo predsednika uprave Nacionala. Medtem je redakcija zagrebškega tednika v sporočilu za javnost zanikala, da je policija odpravila varstvo na Pukanićevo zahtevo, kot je to v četrtek zvečer izjavil hrvaški notranji minister Tomislav Karamarko.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ivo Pukanić Niko Franić Stipe Mesić Ivo Sanader Krunoslava Borovca Zdenko Duka Ivana Hodak Zoran Mrvelj Hrvojem Petračem Vladimirja Zagorca tomislav karamarko

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Z bombo sredi Zagreba ubili šefa tednika Nacional Iva Pukanića