objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Nedelja, 26. oktober 2008 ob 06:46

Delo: Budjo mečejo na cesto, toda za njim bo frčal tudi njegov rabelj Bauer
Razvpita ASK našla novega šefa Slovenski novic, Mateja Koširja iz Žurnala24
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Kronologija afere Budja, najnovejšega spora v časopisni hiši Delo, je bolj ali manj znana. Bojan Budja, eden od urednikov Slovenskih novic, je zavrnil objavo spornega članka z naslovom "Nazaj v stare čase", zato se je znašel v postopku tako imenovane redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, ali drugače, iz Delove stolpnice ga mečejo na cesto. Težave so za Budjo toliko večje, ker mu je uprava Dela, na predlog odgovornega urednika Slovenskih novic Marjana Bauerja, 16. junija letos že izrekla opozorilo zaradi grobe kršitve delovnih dolžnosti. Budja je predprejšnjo sredo (14. oktobra), potem ko je od predsednika uprave Dela Petra Puhana prejel omenjeno odločbo, najel odvetnika Aleksandra Čeferina in jo mahnil na bolniško. Na zagovor pred upravo, ki bi moral biti minuli torek (21. oktobra), pa Budja ni zmogel priti zaradi zdravstvenih težav; tako naj bi zagovor opravil šele prihodnji torek, vendar je termin spet pod vprašajem. Budja namreč danes odhaja na operacijo in bo nekaj dni prebil v novomeški bolnišnici.
Bojan Budja je imel prav, da članka ni objavil, kajti vsebina je (bila) "očitno potvorjena in pravzaprav lažniva, slog pa aboten", je v posebni izjavi zapisal izvršni odbor aktiva novinarjev Dela, ki je Budjo podprl, čeprav Budja ni član novinarskega aktiva. "Gre za najčistejši primer neprofesionalnega in vsiljenega prispevka s preočitnim predvolilnim političnim namenom", trdijo člani aktiva, Budjo sta podprli tudi vodstvi obeh stanovskih novinarskih organizacij, Združenje novinarjev in publicistov, ki ga vodi komentator Dela Peter Jančič, in Društvo novinarjev Slovenije, ki ga vodi odgovorni urednik Mladine Grega Repovž. Resnici na ljubo so slednji Budjo podprli sicer nekoliko bolj mlačno, ker Budja pač ne spada v Repovžev notranji krog. Na stran Bojana Budje se je postavil tudi izvršni odbor sindikata novinarjev Dela.

Pri članku, ki ga je Budja kot urednik zavrnil, zato v petek, 5. septembra, dva tedna pred parlamentarnimi volitvami, ni bil objavljen v prilogi Bulvar, je še posebej zanimivo dejstvo, da je članek v prvi verziji namakal predsednika vlade Janeza Janšo in predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča (šlo je sicer za nesmiselno pisanje o tem, da naj bi lastniki stanovanj, ki so jih kupili po Jazbinškovem zakonu, ta stanovanja morali kupiti še enkrat, to pa naj bi podpirala tako Janša kot Golobič), v ponedeljek, 8. septembra, ko je članek vendarle ugledal luč sveta, pa Golobič ni bil več omenjen. Zakaj je Gregor Golobič izpadel, Budja ne ve, ker druge verzije članka ni videl, objavo članka v ponedeljkovi izdaji Slovenskih novic pa je zagotovil namestnik odgovornega urednika Jože Splichal. Da bo članek tokrat objavljen, je vedel tudi Marjan Bauer. Bojan Budja je v pismu Petru Kolšku, predsedniku aktiva novinarjev Dela, med drugim zapisal, da naj bi bilo dogovorjeno, da bo "ta članek kot nosilni objavljen v Bulvarju in napovedan na 1. strani Slovenskih novic. Lahko da so se tako dogovorili lastniki Slovenskih novic, le da v uredništvu o tem ni bilo rečene ene same besede. Članek je znova brez avtorstva prišel na moj elektronski naslov z e-maila Patricije Šašek, nobenega spremnega navodila ni bilo, nobenega klica, nobenega naročila. In odločil sem se, kot bi se – v to sem trdno prepričan – sleherni od vas".
Nepodpisani članki s famoznimi kraticami N.O. in O.N., objavljeni v Slovenskih novicah, so do urednikov vedno prihajali z elektronskega naslova ali računalnika Patricije Šašek, kar smo z dokumenti že pred časom dokazali na našem portalu. Spomnimo: Patricija Šašek je nekdanja tiskovna predstavnica Janševe SDS in ministrstva za gospodarstvo, zaslužna pa je menda tudi za to, da je razvpita Andrijana Starina Kosem postala državna sekretarka. Ko je ASK zamenjala politično stran in od Janše presedlala k Bošku Šrotu, predsedniku uprave Pivovarne Laško, je na Delo potegnila tudi svojo zaupnico Patricijo Šašek. Marjan Bauer je v neki ožji družbi prostodušno priznal, da je Šaškovo zaradi političnih in lastniških razmer moral nastaviti za svojo namestnico, pristojno za notranjo politiko in gospodarstvo, prevzela pa je tudi nadzor nad petkovo prilogo Bulvar. Bauer nam je včeraj povedal, da spornega članka ni napisala Patricija Šašek, ni pa hotel izdati, kdo naj bi ga napisal. Neka druga ženska, trdi Bauer.
Budja je nad Patricijo Šašek menda popolnoma razočaran. V ponedeljek in torek, torej dva dni pred vročitvijo odločbe o začetku postopka metanja iz službe, mu je govorila "Bojči" in ga spraševala o podrobnostih smrti koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja, čeprav je natančno vedela, da ga skupaj z Bauerjem, ASK in Puhanom meče iz Delove stolpnice; najverjetneje je celo poskrbela, da je Budja odločbo prejel v sredo, ko je službeno odpotovala v Amsterdam.
Odločba uprave je Budjo menda šokirala, saj naj bi se zadeve okoli (ne)objave članka medtem že pomirile; toda vse kaže, da se je v zakulisju vodstva Dela in Slovenskih novic konspirativno pripravljal veliki obračun z Bojanom Budjo.
Geneza afere Budja pa seže v leto 2006, v predvolilni čas lokalnih volitev. Takrat naj bi Danilo Slivnik (bivši predsednik uprave Dela) in Marjan Bauer prisilila Budjo, da je v Bulvarju objavil članek o nečednem financiranju poroke Jureta Jankovića (mlajšega sina nekdanjega predsednika uprave Mercatorja in tedanjega kandidata za ljubljanskega župana Zorana Jankovića) in Vesne Dolenc v mariborskem hotelu Habakuk. Budja je opozarjal, da so navedbe v članku neresnične (sestanek z virom, ki je Slovenskim novicam posredoval lažne podatke, je menda organiziral Slivnik) in da bo Janković tožil, toda Slivnik in Bauer sta vztrajala pri objavi, sicer bo letel na cesto. Budja je članek objavil, Janković je tožil, Delo pa je na koncu plačalo odškodnino. Po naših informacijah naj bi objavo članka od Slivnika zahtevala ASK. Medklic, Zoran Janković je, ko je še bil prvi človek Mercatorja, na Slovenskih novicah užival status nedotakljivega direktorja, ščitil pa ga je odgovorni urednik Marjan Bauer.
Prej omenjeni opomin uprave si je Budja prislužil junija letos, ko naj bi znamenitega Darka Njavra opozoril pred člankom, ki so ga pripravljali v Slovenskih novicah. Tekst je (spet) pisala Patricija Šašek, šlo pa je za domnevno povezavo med Njavrom in famoznim ljubljanskim poslovnežem Rudolfom Lebanom v aferi Patria. Članek je namigoval na dokumente, ki naj bi jih pridobili na Slovenskih novicah; Njavro v članku ni bil omenjen, toda vedelo se je, za koga gre. Pred objavo članka v Bulvarju ga je Budja poklical po telefonu; Budja pravi, da je to storil zato, da bi novinarsko zgodbo preveril pri Njavru, Bauer in uprava Dela pa trdijo, da je Budja tarči članka (torej Njavru) izdal, kaj pripravljajo v uredništvu Novic. Zadeva je zaokrožila zato, ker je Njavro po telefonu poklical Boška Šrota in mu dejal, da njegovi novinarji nakladajo neumnosti o dokumentih, ki jih enostavno ni, zato jih tudi ne morejo imeti. Potem je Šrot poklical nazaj na Delo in začel urejevati stvari; resnici na ljubo je treba tudi povedati, da Slovenske novice in Delo nikoli nista objavila nobenih dokumentov, povezanih s Patrio. V tem primeru je imel Njavro očitno prav.
Marjan Bauer naj bi se zoper Budjo obrnil zaradi zaščite lastnih interesov. Treba je namreč vedeti, da so (bili) Budja, Bauer in Splichal dolgoletni prijatelji in rojaki z Dolenjskega. Vsaj dvakrat dnevno so v bifeju, lociranem v pritličju Delove stavbe, pili kavo in tako rekoč vedno tičali skupaj. Bauer je Budji menda na smrt zameril zakulisni poskus njegove zamenjave, ki naj bi ga Budja pripravljal lani spomladi, skupaj s tedanjim odgovornim urednikom Dela Petrom Jančičem. Bauer je pripovedoval, da naj bi njegovo zamenjavo pripravljal Janšev kabinet, vodila pa naj bi jo direktorica Slovenske tiskovne agencije Alenka Paulin. Budja naj bi k Paulinovi, tako trdi Bauer, še vedno hodil po navodila. Pri tem je zanimivo, da se je dober Budjev prijatelj z uredništva Slovenskih novic, upokojeni novinar Borut Perko, pred časom včlanil v zvezo borcev in stranko Socialnih demokratov, hkrati pa je za Slovenske novice spet začel pisati družabno-politično kroniko. Bauer je še nekaj let nazaj v Delovi stavbi slovel kot velik privrženec Janeza Janše, in se hkrati hvalil, da ga pokojni Janez Drnovšek vabi na kosila. Zdaj pa Bauerja videvajo, kako teče na pogovore s predsednico nadzornega sveta Dela Andrijano Starina Kosem v njeno pisarno v Pivovarni Union.

Budja svojemu uredniku Bauerju očita, da se je pripravljen "z izmišljotinami slepo prikloniti upravi in prodati svojega sodelavca". To je napisal tudi v posebnem pismu, ki ga je poslal vsem zaposlenim na Delu. Gre za odgovor na pismo Bauerja, ki ga je odgovorni urednik Slovenskih novic naslovil na iste naslove kot Budja, le nekaj ur prej; to se je zgodilo po torkovem sestanku koordinacije urednikov vseh Delovih edicij, ko sta Puhan in Bauer spoznala, da novinarji Delove hiše Budjo podpirajo. Naši viri trdijo, da je Bauer pred nekaj tedni v Puhanovi pisarni privolil v začetek postopka zoper Budjo (formalno mora namreč postopek začeti Bauer), v zameno za podaljšanje tako imenovane podjemne pogodbe, sklenjene med Bauerjevim zasebnim podjetjem in Delom. Bauer je po uradni upokojitvi – skupaj s sinom Markom – ustanovil podjetje, ki je z Delom podpisalo pogodbo za vodenje Slovenskih novic; tako naj bi Bauer mesečno pokasiral okoli 8000 evrov. Mimogrede, dober posel je Bauer zrihtal tudi sinu Marku, ki po eni strani piše praktično nerazumljive visoko leteče kolumne za Delovo Sobotno prilogo (znano je, da jih prebere kvečjemu deset ljudi), po drugi strani pa mastno kasira za pisanje (beri: prepisovanje) horoskopov in šal v Slovenskih novicah, kar je na uredništvu Novic že nekaj let javna skrivnost. Bauer naj bi Puhanu dejal, da ima veliko kreditov, menda za 3000 evrov mesečno (poleg jahte, zasidrane v portoroški marini, luksuznega stanovanja v Ljubljani in vile ob morju, je pred kratkim nabavil tudi ogromno posestvo na Goričkem, svojo pisarno na Novicah je spremenil v mini galerijo dragih umetniških slik in grafik, Marku pa je kupil novo stanovanje v elitni Župančičevi jami), zato nujno potrebuje podaljšanje pogodbe. Budja v pismu opozarja, naj to "ne postane vzorec vedenja v nekdaj tako čislani časopisni hiši!" Budja je tudi zagrozil, da bodo "besedo slej ko prej imeli dokazi in takrat bo g. Bauer v veliki godlji". Govori se, da naj bi nekateri razpolagali z dokumenti in izjavami, ki sta jih na Delu in Slovenskih novicah pred volitvami širila odgovorni urednik Dela Darijan Košir in Marjan Bauer: o tem, kako je treba pri pisanju člankov navijati za Bojana Šrota in Boruta Pahorja, sesuvati pa Janeza Janšo, Zorana Jankovića, Gregorja Golobiča in šefa SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega.
Precejšnja uganka v aferi Budja je položaj Jožeta Splichala, ki je prav tako upokojen kot Bauer, za Novice pa dela honorarno. Po nekaterih indicih naj bi se postavil na stran Bauerja (po naših informacijah Bauerjev krog trdi, da se je Budja pri neobjavi spornega članka najprej izgovarjal na to, da je članek enostavno pozabil objaviti, zdaj pa se nenadoma razglaša za največjega novinarskega upornika), po drugi strani naj bi se solidariziral z Budjo. Ve pa se, da ima tudi Splichal v pisarni izjemno zbirko umetniških del, toda Patricija Šašek mu gre hudo na živce. Večkrat naj bi se sprla, ker mu je Šaškova kar po elektronski pošti pošiljala oglase za objavo, mimo naročila Delove marketinške službe Stik. Bauer pa naj bi natančno vedel, kaj se pripravlja zoper Budjo, saj naj bi mu kasneje to celo priznal po telefonu. Bojan Budja naj bi dobival tudi številna pisma podpore kolegic in kolegov iz Delove hiše, ki pa mu jih, očitno zaradi strahu in lastne varnosti, pošiljajo raje z domačih elektronskih naslovov.

Namesto Budje naj bi na Slovenske novice kot pomočnik odgovornega urednika prišel Rok Šinkovec, urednik hitro propadlega športnega časnika As (lansiral ga je nekdanji predsednik uprave Dela Tomaž Perovič). Zaradi Šinkovca se nekateri na Novicah že držijo za glavo (odličnemu športnemu novinarju Mitju Lomovšku se lahko celo utrga), kajti o Šinkovcu in njegovem domnevnem mešetarjenju s kartami za tekme slovenske nogometne reprezentance so Slovenske novice celo pisale; Šinkovec je pred leti namreč bil tiskovni predstavnik Nogometne zveze Slovenije. ASK pospešeno išče zamenjavo tudi za Marjana Bauerja. Skorajšnji padec dolgoletnega urednika Bauerja smo na našem portalu že napovedali; nenazadnje zato, ker ljudje ljubijo izdaje, ne pa tudi izdajalcev. Predsednica nadzornega sveta Dela je po naših informacijah pravzaprav že našla Bauerjevega naslednika: gre za Mateja Koširja, pomočnika odgovornega urednika brezplačnika Žurnal24 in brata Darijana Koširja, odgovornega urednika Dela. Matej Košir je bil že na pogovoru pri ASK, predsednica nadzornega sveta pa ga je prosila, naj se odloči do njene vrnitve s počitnic na Jamajki, kamor potuje v teh dneh; toda Matej Košir se za prestop na Bauerjevo mesto najverjetneje ne bo odločil. Medtem se Bauer priduša, da bo v prihodnjih dneh stopil do bodočega mandatarja Boruta Pahorja, karkoli naj bi že to pomenilo. Obe sprti strani v sporu, uprava Dela in Bojan Budja, pa zagotavljata, da bosta šli do konca ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojan Budja Marjana Bauerja Petra Puhana Aleksandra Čeferina Peter Jančič Grega Repovž Janeza Janšo Gregorja Golobiča Jože Splichal Petru Kolšku Patricije Šašek Andrijana Starina Kosem Bošku Šrotu Jörga Haiderja danilo slivnik Jureta Jankovića Zorana Jankovića Vesne Dolenc Darka Njavra Rudolfom Lebanom Alenka Paulin Borut Perko Janez Drnovšek Markom Darijan Košir Bojana Šrota Boruta Pahorja Zmaga Jelinčiča Plemenitega Rok Šinkovec Tomaž Perovič Mitju Lomovšku Mateja Koširja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Delo: Budjo mečejo na cesto, toda za njim bo frčal tudi njegov rabelj Bauer