objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 4. november 2008 ob 06:53

Zaradi finančne krize Američani gladko obglavili slovenski DHL!
Bojan Brank razočaran zapušča mesto generalnega direktorja DHL Ekspres Slovenija d.o.o.
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Bojan Brank zapušča mesto direktorja DHL Ekspres Slovenija d. o. o., predvidoma konec decembra letos. Njegov odhod je posledica odločitve vodstva korporacije, da se na "globalni ravni začne postopek prestrukturiranja", kot mu je bilo pred nekaj dnevi predočeno na Dunaju. Najverjetneje gre tudi za posledico finančne krize; Američani brezkompromisno ukinjajo menedžerja v Sloveniji, vodenje slovenskega podjetja DHL pa bo po novem prepuščeno nižje rangiranemu vodji podružnice, ki bo odgovoren generalnemu direktorju za Madžarsko, Američanu Ianu Willsonu. Slednjega Brank sicer dobro pozna; nenazadnje sta leta 1997 oba prejela nagrado DHL Bill Walden, s katero korporacija nagrajuje mlade menedžerje.
Ko je Bojan Brank tik pred minulimi prazniki izvedel, da ga bodo zamenjali, se je s posebnim memorandumom obrnil na zaposlene. Po njegovih navedbah zato, ker je novica, da "zapušča DHL Ekspres Slovenija, prehitela uradno korporacijsko objavo, ki bo sledila naknadno", sam pa se želi izogniti raznim govoricam. Pismo, ki smo ga uspeli pridobiti, je na koncu tudi precej osebno in čustveno obarvano ter ga v nadaljevanju objavljamo v celoti:

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi
Naša korporacija je sprejela odločitev, da se na globalni ravni prične s postopki prestrukturiranja. Ta suhoparni in neosebni stavek, preveden v konkretne ukrepe, ki se nanašanjo na naše podjetje in ki so mi bili pred 48 urami uradno predstavljeni na Dunaju, v prvem valu pomeni sledeče:
V okviru DHL Ekspres Evropa bodo večje DHL Ekspres entitete v kratkem prevzele funkcionalno vodenje in odgovornost za delovanje manjših. Če se omejim zgolj na našo soseščino oz. DHL Centralno Evropo, to pomeni, da bo DHL Češka prevzela DHL Slovaško, kolegi DHLa Romunija bodo pod svoje okrilje prevzeli DHL Bolgarijo, DHL Slovenija bo prešla v pristojnost DHLa Madžarska. Kako bo ta proces potekal v okviru EMEA regije oz. natančneje rečeno v evropskih državah, ki niso članice EU in formacijsko gledano ne sodijo v okvir DHL Ekspres Evropa, mi v tem trenutku ni znano.
V DHL Ekspres entitetah, ki bodo prešle pod okrilje večjih držav, se na SMT nivoju (brez CIO funkcije) ukinjajo vsa direktorska delovna mesta z izjemo CFO (ki pridobi še odgovornost za zaledne funkcije). V našem primeru to pomeni ukinitev delovnega mesta direktorice HR,  direktorja prodaje in trženja, direktorja operacij in generalnega direktorja.
V teh entitetah bo razpisano novo delovno mesto vodje podružnice (Branch manager). Ta bo vodil prodajni oddelek in oddelek operacij in za svoje delo – v primeru DHLa Ekspres Slovenija -  odgovarjal generalnemu direktorju za Madžarsko (in funkcijsko gledano tudi Slovenijo) s sedežem v Budimpešti. Interna RCS ocena zahtevnosti delovnega mesta za to pozicijo v tem trenutku ni znana – predvidoma bo minimalno vsaj eno stopnjo nižje od sedanje RCS ocene delovnega mesta generalnega direktorja. Postopek razpisa bo vodil HR Centralna Evropa – odločitev in izbor med prijavljenimi kandidati bosta opravila I. Willson – MD DHLa Ekspres Madžarska in A. Morozowski – MD DHL Ekspres Centralna Evropa.
Zgoraj opisano se nanaša na management strukturo in poročanje. Glede pravne osebe "DHL Ekspres Slovenija d.o.o."  se trenutno ne predvideva nobenih sprememb. Sam bom odgovornost za delo naše entitete novoimenovanemu vodji podružnice in/ali I.Willsonu predal predvidoma v letošnjem decembru.
Global Business Services (GBS) vzporedno vodi samostojen in ločen projekt optimizacije IT storitev (EUOP). To obvestilo se zato v ničemer ne nanaša na IT skupnost.
V torek, 28. oktobra, nas bo obiskal Ian Willson. S člani SMT ekipe bomo predebatirali omenjene postopke prestrukturiranja. Diskusija bo najbrž tekla tudi o možnem drugem valu, dialogu s socialnimi partnerji ter Ianovimi tarčami na tem področju. Seznanili ga bomo tudi s trenutnimi razmerami na našem trgu ter v podjetju. Iana poznam zelo dolgo časa – nenazadnje sva oba v l. 1997 prejela DHL Bill Walden, nagrado za najboljše mlade managerje. Prepričan sem, da bo podpiral in razumel napore CFO in novoimenovanega vodje podružnice, ki bosta DHL Ekspres Slovenija vodila skozi prihajajoče turbulentne čase. Upam, da bo Tanja Kopajtič (finančna direktorica; op. p.) želela obdržati CFO funkcijo, ki jo tako odlično opravlja, tudi v bodoče, in prav tako upam, da bosta tako Matjaž Sirk
(vodja trženja in marketinga; op. p) kakor tudi Andrej Cergolj (vodja operacij; op. p.) kandidirala za mesto vodje podružnice. Oba kolega omenjam zato, ker je moje dolgoletno stališče, da imam v SMT managerskem timu vsaj dva (in predno je R. Zupan postal generalni direktor ISSa sem govoril vsaj o treh) potencialna naslednika, dobro znano.
Naj zaključim z nekoliko bolj osebno noto – privilegij, da sem vodil to odlično podjetje z odličnimi ljudmi in posledično odličnimi rezultati (naj omenim zgolj tržni delež in dobičkonosnost, ki sicer vedno ne hodita z roko v roki; oba parametra daleč presegata povprečje v Evropi – vključno s Centralno Evropo) se počasi bliža koncu. V preteklih tednih, odkar sem po neformalnih kanalih in v grobih obrisih izvedel, kaj se pripravlja, sem se večkrat posebej spomnil na vsakega člana management tima in njen oz. njegov prihod v podjetje. Mati narava z obdarovanjem v moji zibelki ni posebej pretiravala – mi je pa vanjo položila zelo dober občutek za ljudi. In ponosen sem, da najbrž tudi od tod izhaja (ta informacija prihaja od poslovnih partnerjev, ki so prišli v stik z DHLom) dokaj široko sprejeto mnenje, da vas je na desnem polju zvonaste krivulje, ki označuje odličnost, bistveno večji odstotek zaposlenih, kot pa je to sicer slučaj v slovenskih podjetjih. Enaka ocena velja – namenoma bom uporabil prvo osebo ednine
tudi za moje managerje. Kot ekipa smo, sodeč tudi po vaših mnenjih v številnih anketah, uspešno vodili to podjetje od časov, ko je za naše potrebe na letališče Brnik letela drobna Cessna, do danes, ko Slovenijo z najboljšo ekspres mrežo na svetu povezuje Boeing 737 Blue Bird; od časov, ko nas je bilo za slab ducat, do danes, ko nas je dvanajstkrat več. Samo upam lahko, da so člani tima, ki takorekoč danes odhaja, tako ponosni na doseženo, kot sem sam ponosen na njih, na rezultate, ki smo jih skupaj dosegli, ter na vse vas. Besedo ali dve več na to temo pa vam bom povedal na decembrskem srečanju in v poslovilnem dopisu koncem leta.
Z zahvalo za odlično sodelovanje moji ekipi, vsem vam, ter z najboljšimi željami.
Bojan Brank


Kje bo Bojan Brank nadaljeval svojo poslovno kariero, pa še ni znano.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojan Brank Ianu Willsonu A. Morozowski Tanja Kopajtič Matjaž Sirk Andrej Cergolj R. Zupan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zaradi finančne krize Američani gladko obglavili slovenski DHL!