objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 11. november 2008 ob 10:14

Kriza tajkuna Šrota: Zoran Janković se že spet vidi na vrhu Mercatorja!
Ljubljanski župan naj bi od Boruta Pahorja in Gregorja Golobiča svoj odhod iz aktivne politike unovčil tako, da ga vrneta v Mercator; vendar tokrat v dvojni vlogi, kot menedžerja in lastnika
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Po dramatičnih napovedih Boška Šrota, prvega moža Pivovarne Laško, da bo tujcem prodal skoraj polovico Mercatorja, je ljubljanski župan Zoran Janković začutil novo priložnost in že začel štrikati svojo vrnitev na vrh najboljšega slovenskega soseda, trdijo naši viri. Toda tokrat v dvojni vlogi, kot menedžer in solastnik četrtinskega deleža zaposlenih. Gre za model lastniške strukture, ki ga Janković propagira že ves čas: prvo četrtino dobijo zaposleni, drugo država ali ena od slovenskih bank, tretjo dobavitelji, zadnjo pa strateški partner. Naši viri trdijo, da naj bi to zamisel po novem podpiral tudi Matjaž Gantar, prvi človek KD Group, zagovarjala pa naj bi ga tudi LDS. Novi predsednik vlade Borut Pahor si je glede Mercatorja zaenkrat pustil odprte vse možnosti, tudi nakup s strani države – s tako imenovanim precedensom in soglasjem opozicije.
Zorana Jankovića naj bi vrnitev v Mercator mikala tudi zato, ker je menda že pogruntal, da je z nedavno zmago Boruta Pahorja na parlamentarnih volitvah njegova (torej Jankovićeva) politična kariera zaustavljena na lokalnem nivoju. Vse več je namreč indicev, da na politični levici nastaja nova koalicija med Pahorjem in predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem, kjer ni več pravega prostora za Jankovića in njegovega političnega mentorja Milana Kučana. Golobič je ob tem v Ljubljani Jankovića kadrovsko že povsem obkrožil, Pahor pa je Kučana tako rekoč odrezal od sestavljanja nove vlade. Pahor in Golobič si bosta preostanek LDS razdelila v prihodnjih štirih letih, miren odhod iz aktivne politike pa lahko Janković pri Pahorju in Golobiču morda unovči tako, da ga vrneta v Mercator. Zoran Janković (oziroma njegova družinska družba Electa) je sicer lastnik nekaj manj kot dveh odstotkov Mercatorja.
Naši viri iz Pivovarne Laško pa trdijo, da se Boško Šrot in njegovi svetovalci že nekaj časa intenzivno pogovarjajo z morebitnimi kupci njihovega deleža v Mercatorju v tujini. Tako naj bi francoski trgovski gigant Carrefour Laščanom poleg kupnine ponujal tudi prodajo njihovih izdelkov v svoji celotni mreži.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boška Šrota zoran janković Matjaž Gantar Borut Pahor Gregorjem Golobičem Milana Kučana

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kriza tajkuna Šrota: Zoran Janković se že spet vidi na vrhu Mercatorja!