objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 13. november 2008 ob 07:13

Kako je Lahovnik postal Pahorjev minister mimo šefa Golobiča?!
Velika favorita Socialnih demokratov Robert Ličen in Andrej Horvat odfrčala zaradi bizarnih razlogov: prvi naj bi bil podtaknjenec Franja Bobinca in Ivana Draušbaherja, drugi pa ne mara dirty joba
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Novice o tako imenovanem razkolu med predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem in poslancem Matejem Lahovnikom, nekdanjim ministrom za gospodarstvo v eldeesovski vladi Toneta Ropa, curljajo predvsem iz krogov LDS, medijsko pa jih najbolj širi novinarka enega izmed časnikov, ki je menda članica liberalnih demokratov in prijateljica tiskovne predstavnice LDS Petre Škofic. Res pa je, da naj bi se Golobič in Lahovnik razšla pri vprašanju šolstva, ampak to se je zgodilo že ob pisanju programa stranke Zares. Lahovnik naj bi imel okoli šolstva precej liberalne ideje, celo blizu pogledov razvpitega ekonomista in kolumnista Mića Mrkaića, zato naj bi se spopadel z močno strujo nekdanjega eldeesovskega ministra za šolstvo Slavka Gabra, ki – po svoje absurdno, saj Gabra v politiki praktično ni več – živi še naprej v stranki Zares. Golobič naj bi se ob pisanju strankinega programa postavil na stran te, Gabrove struje (čeprav sta se Golobič in Gaber politično razšla), Lahovnik pa se je užaljeno umaknil nekoliko na stran. Pozo užaljenca naj bi Lahovnik obdržal tudi med pogajanji o koalicijski pogodbi, kjer naj bi se nekajkrat počil tudi s pogajalcem Zaresa Janezom Kopačem (nekdanji Ropov minister za okolje in prostor, zdaj zaposlen v Ultri, ter znan kot zvest kader Golobiča), ki je bil med pogajanji menda precej glasen. Lahovnik po tem sploh ni prišel na tisti sobotni maratonski pogajalski finale v ljubljanskem Grand hotelu Union, kjer so, kot je znano, pogajalci bodoče vladne koalicije zasedali do enih zjutraj. Tudi za ministra je Lahovnika povabil Borut Pahor (predsednik Socialnih demokratov je Lahovnika sicer najprej videl na stolčku ministra za delo, družino in socialne zadeve), Golobič pa naj bi se na koncu (v nedeljo in ponedeljek) s Pahorjevo odločitvijo samo strinjal. Po nekaterih informacijah namreč Golobič ni bil za to, da bi Lahovnik ali kdor koli drug iz Zaresa prevzel gospodarski resor; menda zato, ker želi, da bi njegova stranka Zares ta, Pahorjev, mandat končala neomadeževana z aferami, gospodarski resor pa je zaradi globalne finančne krize in še ne dokončane ekonomske tranzicije prava politična bomba. Gregor Golobič se je zadnje čase medijsko tudi precej potegnil nazaj, v državnem zboru je videti nezadovoljen, v torek zvečer, po uskladitvi ministrskih mest, pa novinarjem (spet) ni hotel dajati izjav, češ, to je noč mandatarja Pahorja. Matej Lahovnik naj bi se tudi povsem strinjal s Pahorjevo zahtevo, da je kot minister odgovoren predsedniku vlade, torej Borutu Pahorju, ne pa šefu svoje politične stranke, skratka Gregorju Golobiču.

Predsednica LDS Katarina Kresal pa je včeraj popoldne, potem ko se je dokončno izkazalo, da bo Zares v Pahorjevi vladi dobil štiri ministrska mesta, nezadovoljna otežila nadaljnja koalicijska pogajanja.
Favorizirani ministrski kandidati za prevzem gospodarskega resorja iz vrst Socialnih demokratov so pred Lahovnikom (mimogrede, črna točka Mateja Lahovnika je predvsem njegova involviranost v sporni menedžerski prevzem BTC) padali kot za stavo. Roberta Lična, nekdanjega direktorja družbe Akrapovič d. o. o. in spornega bivšega sanatorja Steklarne Rogaška, naj bi odnesel upor velenjskega odbora SD, ki je začel ostro nasprotovati njegovemu imenovanju. Govorilo se je celo, da naj bi Lična Pahorju hoteli podtakniti nekateri ljudje iz Gorenja, menda predsednik uprave Franjo Bobinac (Ličen je namreč zaposlen kot njegov svetovalec), za Bobincem pa naj bi stal njegov tast Ivan Draušbaher, bivši župan Mute, član Janševe SDS in razvpit trgovec z orožjem. Med lokalnimi Socialnimi demokrati v Velenju naj bi ob imenu Ličen zavladal pravi revolt (pritisnili so tudi na vodjo poslanske skupine Bojana Kontiča) in Pahor je bil prisiljen popustiti. Po nekaterih informacijah naj bi Ličen postal državni sekretar na Lahovnikovem ministrstvu za gospodarstvo, kar pa je zelo malo verjetno. Lahovnik namreč pravi, da Pahor sicer res ne bo toleriral tako imenovane fevdalizacije resorjev (da naj bi ključne položaje v ministrstvih zasedali ljudje iz iste stranke), toda kot ministru mu pripada pravica in dolžnost, da predlaga "svojega" državnega sekretarja. Slišati je tudi, da naj bi Lična mikala ustanovitev svetovalnega podjetja za krizno vodenje družb, toda naši sogovorniki iz vrst SD trdijo, da iz tega najverjetneje ne bo nič, Ličen pa bo ostal v Gorenju.
Medklic: tudi bodoči minister za gospodarstvo Matej Lahovnik se vsak dan vozi iz Velenja, kjer stanuje, v Ljubljano in nazaj.
Andrej Horvat, ki se je v Murski Soboti neuspešno potegoval za poslanca, naj bi kot ministrski kandidat padel zaradi spora z Mitjo Gasparijem in nenavadnega podcenjevalnega odnosa do ponudbe za vodenje resorja lokalne samouprave in regionalnega razvoja. Naši viri trdijo, da naj bi Horvata zanimali predvsem evropski projekti (skladi in pogajanja z OECD) ter nobel potovanja v Bruselj in Pariz; v nekem trenutku pa naj bi celo rekel, da se sam z dirty biznisom (umazanim poslom), kot je regionalni razvoj, že ne bo ukvarjal. To naj bi šokiralo Gasparija, ki je tekel k Pahorju; Pahor, ki je Horvatu na koncu ponujal le še ministrstvo za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ga je po teh izjavah zbrisal z liste kandidatov. Horvat, ki je nazadnje kot svetovalec delal v Turčiji (za neko nemško podjetje), naj bi spet odšel v tujino. In še zanimiva insajderska podrobnost: Andrej Horvat je dober prijatelj generalnega sekretarja SD Uroša Jauševca, ki ga je tudi obiskoval v Turčiji, po drugi strani pa je Horvatov velik nasprotnik Vlado Dimovski, nekdanji minister in predsednik konference SD, ki naj bi pod Pahorjem prevzel vodenje novega slovenskega energetskega holdinga.
Ker bo vodenje gospodarske politike potekalo v trikotniku treh močnih ministrov, Lahovnika (gospodarstvo), Gasparija (minister za razvoj) in Francija Križaniča (finance), je pravzaprav najbolj intrigantno vprašanje, kako bodo ti trije doktorji ekonomije med seboj sodelovali. Menda bosta glavna Gaspari, ki mu Pahor neomajno zaupa (no, zaupali smo mu tudi mi, pravijo nekateri v LDS, ki so Gaspariju plačali 200.000 evrov za predvolilno kampanjo na volitvah za predsednika republike, potem pa jim rekel samo hvala in jo mahnil k Pahorju), in Lahovnik, Križanič pa se bo "moral podrediti", trdijo naši viri. Mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor je že povedal, da bodo ministri Lahovnik, Gaspari, Križanič in Ivan Svetlik, četrti doktor znanosti in kandidat za ministra za delo, družino in socialne zadeve, ključni za uspeh Slovenije v prihodnjih štirih letih.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregorjem Golobičem Matejem Lahovnikom Toneta Ropa Petre Škofic Mića Mrkaiča Slavka Gabra Janezom Kopačem Borut Pahor Katarina Kresal Roberta Lična Franjo Bobinac Ivan Draušbaher Janševe Bojana Kontiča Andrej Horvat Mitjo Gasparijem Uroša Jauševca Vlado Dimovski Francija Križaniča ivan svetlik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kako je Lahovnik postal Pahorjev minister mimo šefa Golobiča?!