objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Četrtek, 13. november 2008 ob 10:27

Tajna služba: Barack Obama je postal Odpadnik
Skrivna imena so že dobili vsi člani družine Obama, izmišlja pa si jih posebna agencija Bele hiše
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Pripadniki ameriške tajne službe za svoje varovance, tj. za predsednike ZDA in njihove družinske člane, namesto pravih uporabljajo posebna skrivna imena. Novoizvoljeni predsednik Barack Obama je tako že krščen za "Odpadnika".
Skrivna imena, ki že dolgo niso več skrivna, si izmišlja posebna agencija Bele hiše – Agencija za komunikacije. V poštev so prišla, ko radijske komunikacije še ni bilo mogoče tako učinkovito zavarovati kot danes, izvor pa naj bi segal v čase predsednika Harryja Trumana, ki so ga poimenovali "General". Imena naj bi bila enostavna in lahko razumljiva ter izgovorljiva.
Tajna služba sicer za predsednika večinoma uporablja angleško kratico izraza "Predsednik ZDA" (Potus). Skrivna imena za predsednike in družinske člane se menda izbira naključno, vendar pa se vsa imena začnejo z isto črko. Obama je dobil ime "Renegade" (odpadnik), nova prva dama Michelle Obama "Renaissance" (preporod), hčerki Malia in Sasha pa "Radiance" (sijaj, žarek) oziroma "Rosebud" (cvet vrtnice). George W. Bush starejši je menda nosil naziv "Timberwolf" (gozdni volk), nekdanja prva dama Barbara Bush "Tranquility" (spokoj); črka "T" pa je v poštev prišla tudi za sedanjega predsednika Georgea W. Busha, ki so ga poimenovali "Tumbler". Beseda ima več pomenov, dva pogosta pa sta posoda za mešanje alkoholnih pijač ter opotekajoča se oseba. Lauro Bush so poimenovali "Tempo". Nekdanji predsednik Bill Clinton je nosil naziv "Eagle" (orel), nekdanja prva dama Hillary Clinton "Evergreen" (zimzelen), njuna hčerka Chelsea Clinton pa "Energy" (energija).
Ameriški komik Jay Leno se je v času kampanje večkrat pošalil, da bi moralo biti skrivno ime republikanske podpredsedniške kandidatke Sarah Palin kar "Joe Biden". Demokratski podpredsedniški kandidat Joe Biden je bil namreč veliko pred njo znan po tem, da se zna ugrizniti v jezik. Vendar pa naj bi jo poimenovali po nacionalnem parku Aljaske "Denali". Republikanski predsedniški kandidat John McCain naj bi si sam izbral ime "Phoenix", vendar ni znano, ali po glavnem mestu svoje Arizone ali pa po legendarnem ptiču, ki se dvigne iz pepela. Joe Biden je dobil precej navadno ime "Celtic" (Kelt), njegova soproga Jill pa "Capri".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Barack Obama Harryja Trumana Michelle Obama Malia Sasha George W. Bush Barbara Bush Lauro Bush bill clinton Hillary Clinton Chelsea Clinton Jay Leno sarah palin John McCain Joe Biden Jill

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tajna služba: Barack Obama je postal Odpadnik