objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 27. november 2008 ob 15:33

NLB na Pahorjevem kolegiju: Draško Veselinovič ni usklajen!
Draško Veselinovič, menda favorit za novega predsednika uprave Nove Ljubljanske banke, povzročil vročo debato na včerajšnjem kolegiju Boruta Pahorja na sedežu Socialnih demokratov
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Člani nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke naj bi danes začeli postopek za imenovanje novega predsednika uprave, namesto Marjana Kramarja, ki mu mandat poteče februarja prihodnje leto. Kandidatov za novega prvega človeka največje slovenske banke v državni lasti, katere 30,6-odstotna lastnica je belgijska bančno-zavarovalna skupina KBC, je več, največkrat se omenjajo Draško Veselinovič, predsednik uprave Deželne banke Slovenije in nesojeni poslanec LDS; Boris Pesjak, predsednik uprave Factor banke, Jurij Detiček, direktor dunajske Adria Bank, Aljoša Tomaž, bivši predsednik uprave Abanke in šef še neustanovljene KD banke, Božo Špan, nekdanji predsednik uprave ljubljanske podružnice, zdaj član uprave celovške Hypo Alpe–Adria Bank, član uprave NLB Matej Narat, direktor ljubljanske podružnice Unicredit banke France Arhar in celo Bajukov državni sekretar za davke Andrej Šircelj.
Favorit naj bi bil Veselinovič, preostali omenjeni pa naj bi imeli možnosti precej manj. Šircelj in Arhar seveda sploh minimalne, ker sodita v politično orbito bivše vlade Janeza Janše; Pesjak je sicer eden od bankirjev bivše LDS (dolgoletni poslanec Anton Anderlič, denimo, ima tam svoj portfelj), toda za rang predsednika uprave NLB ima premalo politične in tudi strokovne teže, Detiček pa tudi, čeprav kot daljni sorodnik Milana Kučana velja celo za enega od bankirjev bivšega predsednika države; Aljoša Tomaž je že od nekdaj blizu Socialnim demokratom, ne pa tudi Borutu Pahorju, res pa je, da naj bi ga za prvega človeka NLB forsiral novi minister za razvoj Mitja Gaspari, tudi zato, ker sta sošolca s faksa; Špan menda velja za dobrega bankirja, čeprav se je njegov prijatelj, ljubljanski odvetnik Miro Senica, tokrat opredelil, da podpre Veselinoviča – takšen je pač dogovor znotraj vodstva LDS. Gregor Golobič in njegova stranka Zares so nekaj časa favorizirali najmlajšega člana uprave NLB Narata, zdaj pa menda ne več.
Draško Veselinovič naj bi bil po naših informacijah najbolj primeren tudi zato, ker "predstavlja stičišče številnih interesov", kot pravi eden od naših virov. Zanj navija njegov lastniški šef Matjaž Gantar (KD je druga največja lastnica Deželne banke), ker bi z Veselinovičem na čelu NLB lahko sodeloval v morebitni igri nove postavitve finančnih stebrov (denimo Gorenjske banke in Abanke, Zavarovalnice Triglav in Vzajemne, njegove zavarovalnice Adriatic Slovenica plus življenjsko zavarovanje Zavarovalnice Triglav), pa tudi LDS, ki naj bi v novi vladni koaliciji dobila "premalo". Veselinovič naj bi bil tudi pravšnji kader za koalicijo, če želi preko NLB – namesto države – elegantno vstopiti v Mercator, z nakupom ali prevzemom lastniških deležev Boška Šrota (Pivovarna Laško) in Igorja Bavčarja (Istrabenz). Za Veselinoviča se predvideva, da naj bi disciplinirano peljal dogovorjene ali vsaj pričakovane koalicijske scenarije.
Toda po drugi strani ima Draško Veselinovič nekaj velikih težav. Najprej: na nedavnih parlamentarnih volitvah je kandidiral na listi LDS (po odhodu predsednice LDS Katarine Kresal bi celo lahko postal nadomestni poslanec, vendar je poslanski stolček brez pojasnitve svojim volilcem in javnosti prepustil Anderliču) in je član najožjega vodstva stranke (predsednik odbora LDS za finančno in monetarno politiko), kar bi Pahorjevi vladi nemudoma prilepilo prizvok političnega kadrovanja. Vprašanje je tudi, če bi Veselinovič sploh dobil licenco Banke Slovenije za vodenje NLB, glede na to, da mu je kot nekdanjemu direktorju Ljubljanske borze Agencija za trg vrednostnih papirjev očitala nezadostno nadzorno funkcijo. Poleg tega se je včeraj popoldne izkazalo, da tako imenovana Veselinovičeva kandidatura (še zdaleč) ni koalicijsko usklajena.
Mimogrede: tudi Aljoša Tomaž še vedno nima licence Banke Slovenije za vodenje KD banke, ki jo sicer pripravlja že leto dni.

Precej hude krvi je zaradi tega bilo celo na včerajšnjem Pahorjevem strankarskem kolegiju na sedežu Socialnih demokratov. Izkazalo se je namreč, da se je tudi tokrat ponovil bizaren lobistični scenarij, ko so številni lobisti telefonirali članom nadzornega sveta NLB in jim dopovedovali, da  je kandidatura Draška Veselinoviča kadrovsko usklajena z Borutom Pahorjem. Šlo je za scenarij, do pičice podoben tistemu, ki se je zgodil ob nedavnem imenovanju nove uprave Pozavarovalnice Sava in pred zadnjo sejo nadzornega sveta Petrola, ko naj bi nadzorniki razrešili enega od članov Petrolove uprave Boštjana Napasta. Po naših informacijah naj bi ta problem na včerajšnji seji kolegija sprožil eden od Pahorjevih svetovalcev, ki naj bi ga klicali novinarji, češ, ali je res usklajeno glede Veselinoviča in NLB. Pahor pa naj bi odločno povedal, da koalicijskega dogovora o Drašku Veselinoviču ni.
Težava je namreč v tem, da člani nadzornega sveta NLB, ki jih vodi Igor Marinšek, bivši izvršni direktor Mobitela, član Janševe SDS in novopečeni odvetnik, nimajo neposrednega linka do nove vladne koalicije, zato naj bi bili podvrženi lobistom, ki se vsi po vrsti sklicujejo na dogovor z Borutom Pahorjem. Zato je pričakovati, da se bodo nadzorniki danes previdno odločili le za začetek postopka imenovanja novega predsednika uprave (brez imenovanja kogar koli), možno pa je tudi, da bodo Marjanu Kramarju enostavno podaljšali mandat do revizije letošnjih rezultatov, to je za šest mesecev.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marjana Kramarja Draško Veselinovič Boris Pesjak Jurij Detiček Aljoša Tomaž Božo Špan Matej Narat france arhar Bajukov andrej šircelj Janeza Janše Anton Anderlič Milana Kučana Borutu Pahorju Mitja Gaspari miro senica Gregor Golobič Matjaž Gantar Boška Šrota Igorja Bavčarja Katarine Kresal Boštjana Napasta Igor Marinšek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

NLB na Pahorjevem kolegiju: Draško Veselinovič ni usklajen!