objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 27. november 2008 ob 16:08

Rupel leteči veleposlanik, najbolj kontroverzna odločitev premierja Pahorja
Šef vlade Borut Pahor je bivšega zunanjega ministra Dimitrija Rupla nepričakovano imenoval za svojega posebnega odposlanca za zunanje zadeve. Odločitev, ki bo zagotovo hudo razburkala javnost
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Premier Borut Pahor je dosedanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla imenoval za svojega posebnega odposlanca za zunanje zadeve. Brez dvoma gre za izjemno kontroverzno odločitev novopečenega predsednika vlade, ki bo zagotovo močno razdelila slovensko javnost, Pahor pa jo je na tiskovni konferenci po današnji seji vlade argumentiral z naslednjimi besedami: "Dimitrij Rupel je ob osamosvojitvi Slovenije postavil na noge slovensko diplomacijo. Zaključil je prizadevanja za vključitev Slovenije v Nato in EU, vodil je OVSE. Gre za človeka z izjemnim zunanjepolitičnim opusom, zato sem ga tudi izbral za to funkcijo. Rupel bo nekakšen leteči veleposlanik, ki bo imel sedež na zunanjem ministrstvu."

O zapletu z veleposlaniki je Pahor povedal, da je vlada naložila zunanjemu ministrstvu, naj ponovi razpis prostih delovnih mest za te položaje. Vlada se je seznanila tudi z namero zunanjega ministrstva, da pripravi predlog sprememb in dopolnitev zakona o zunanjih zadevah, vključno z določili o postopku izbire veleposlanikov. Bivša veleposlanica Dragoljuba Benčina, sicer žena Iztoka Simonitija, nekdanjega svetovalca za mednarodne odnose v kabinetu pokojnega predsednika države Janeza Drnovška, pa je danes, na podlagi sklepa vlade, na ministrstvu za zunanje zadeve postala državna sekretarka.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Dimitrija Rupla Dragoljuba Benčina Iztoka Simonitija Janeza Drnovška

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Rupel leteči veleposlanik, najbolj kontroverzna odločitev premierja Pahorja