objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 28. november 2008 ob 09:22

Nova afera Rupel: Socialni demokrati bodo Pahorju že povedali svoje!
Po nepričakovanem imenovanju Dimitrija Rupla za odposlanca Boruta Pahorja završalo: vodstvo Socialnih demokratov pod pritiski volilcev in članov stranke, jezni tudi na Danila Türka
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Po tiskovni konferenci, točno ob dveh popoldne, kjer je predsednik vlade Borut Pahor šokantno napovedal imenovanje bivšega ministra Dimitrija Rupla za svojega posebnega odposlanca za zunanje zadeve, je na politični sceni hudo završalo. Predvsem med Socialnimi demokrati, ki o tem niso ničesar vedeli, niti v poslanski skupini, niti v ožjem vodstvu SD. O tem ni bilo govora niti na kolegiju predsednika stranke v sredo popoldne, čeprav so tam razpravljali tudi o kadrovskih zadevah, denimo o nekaterih kandidatih za novega predsednika uprave NLB. Po naših informacijah naj bi tudi člani Pahorjeve vlade za Ruplovo imenovanje izvedeli šele na včerajšnji seji vlade, vključno z generalnim sekretarjem vlade Milanom M. Cviklom vred; to naj bi vedela le šefinja Pahorjevega kabineta Simona Dimic. Posamezni člani vlade so za naš portal priznali, da se zdaj niti natančno ne spomnijo več, kako je Pahor to predlagal na sami seji, razprave pa o tem zagotovo ni bilo. Zanimivo je tudi, da Ruplovega imenovanja ni bilo moč prebrati v sporočilu za javnost po seji vlade, tudi v tistem delu ne, ki govori o kadrovskih zadevah in imenovanju državnih sekretarjev. Po neuradnih informacijah se bo imenovanje Rupla za posebnega odposlanca predsednika vlade za zunanje zadeve formalno šele zgodilo. Dimitrij Rupel je imenovanje seveda sprejel, toda pred novinarji se je zavil v cinični molk in ga ne komentira. Tudi Pahorjev kabinet dodatnih pojasnil po tiskovni konferenci ni bil več pripravljen dajati, češ, predsednik vlade je že vse povedal.
Od članov poslanske skupine Socialnih demokratov se je javno oglasila le Janja Klasinc, podpredsednica parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. Za Info TV je izjavila, da poslanska skupina o tem ni vedela nič, kakšnega posebnega navdušenja nad Pahorjevo potezo in imenovanjem Ruplom pa ni. Za naš portal je kasneje dodatno pojasnila, da je za televizijo tudi povedala, da ima Pahor pravico, da za svoje sodelavce izbere pač kogarkoli hoče, žal pa so na Info TV to izrezali. Naši sogovorniki iz vrst Socialnih demokratov, ki ne želijo biti imenovani, tudi pravijo, da bodo Pahorju na poslanski skupini ob prvi priložnosti povedali svoje, tako naj bi se v stranki namreč ne delalo. Nekateri poslanci SD so nam tudi povedali, da jih že celo popoldne po telefonu kličejo njihovi volilci in vpijejo, da jih za to niso volili, kličejo pa tudi posamezni razburjeni člani stranki in se pridušajo, da bodo zapustili SD. Hkrati pa nekateri Pahorjevi sodelavci bentijo čez predsednika države Danila Türka, zakaj je moral ravno na primeru Dimitrija Rupla trmasto vztrajati pri svojem. Sicer pa so Socialni demokrati pri ocenjevanju te doslej zagotovo najbolj kontroverzne Pahorjeve odločitve, odkar je postal predsednik vlade, tudi precej zadržani. Pahorju namreč ne odrekajo pravice, da si sam izbere svoje najožje sodelavce.

Se pa ob tem vsi sprašujejo, kakšna bo Ruplova vloga. Bo Pahorjev svetovalec ali samo odposlanec. Kam ga bo Pahor pošiljal na misije, kje bo imel Rupel svojo pisarno (po najnovejših informacijah naj bi Rupel sedel na Gregorčičevi 27, v novi stekleni vladni palači, eno nadstropje pod Pahorjem), kakšne bodo njegove prostojnosti. Se bo neporedno vmešaval v zunanjo politko novega ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja? In tako dalje in tako dalje ...
Koalicijski partnerji Socialnih demokratov v Pahorjevi vladi, razen redkih izjem, pomenljivo molčijo. Predsednica LDS Katarina Kresal je na tiskovni konferenci povedala, da gre za Pahorjevo osebno odločitev, zato je ne bi komentirala. Predsednik Zares Gregor Golobič se je zvito pritajil, pričakovati pa je, da bodo Pahorja v imenu Zares sesuli novinarji in mediji, ki so blizu Golobičeve stranke. Denimo tednik Mladina, kolumnist časnika Dnevnik Vlado Miheljak pa je najverjetneje že včeraj začel pisati kolumno za prihodnjo sredo. Se je pa oglasil Ivo Vajgl, poslanec Zares in predsednik odbora državnega zbora za zunanjo politiko. "Predsednik vlade se je odločil presenetljivo, ampak v okviru svojih pravic in pooblastil. Spoštujem njegovo željo urejati probleme na nekonflikten način, tudi ko gre za konfliktne ljudi. Pozdravil bom vsako odločitev, ki bo prispevala k razelektritvi slovenske zunanje politike in diplomacije. Upam, da ta odločitev predsednika vlade pelje v to smer," pravi Vajgl. Na koncu sinočnje oddaje Trenja na Pop TV pa se vendarle ni mogel več zadržati in je bruhnil, češ, upam, da bo Pahor čim manj poslušal Ruplove nasvete, kajti njegova zunanja politika je bila slaba in doživela poraz na nedavnih pralamentarnih volitvah. Pahorjev strankarski kolega in novopečeni evropski poslanec Aurelio Juri pa je Pahorjevo imenovanje ocenil za hujšo napako. "Rupel ima vsa potrebna leta za dostojen umik s scene in ne razumem, kaj je pičilo Pahorja, da se je tako odločil," trdi Juri. Je pa odločitev Boruta Pahorja pozdravil Jožef Jerovšek iz opozicijske SDS, ki je prepričan, da je Pahor s tem dokazal, da so "zunanjepolitični cilji Slovenije nad osebnimi zamerami in da ne bo dovolil, da bi se v Sloveniji skozi zadnja vrata uvedel predsedniški sistem". Pričakovano sta Ruplovo imenovanje v Trenjih podprla tudi bivši šef Dela Danilo Slivnik (v oddaji so ga napačno podpisali kot publicista, Slivnik je namreč gradbeni podjetnik) in poslanec Janševe SDS Branko Grims, ki trdi, da je Pahor samo izpolnil obljubo Dimitriju Ruplu, dano v zadnjih dneh Janševe vlade, da ga bo tako ali drugače imenoval za veleposlanika.
Iz urada predsednika države Danila Türka so sporočili, da predsednik države kadrovskih potez predsednika vlade, ki so v njegovi prostojnosti, ne komentira. Po dosedanjih rezultatih številnih anket javnega mnenja, predvsem na spletnih portalih in oddaji Trenja, se je že pokazalo, da javnost Pahorjeve odločitve o imenovanju Dimitrija Rupla za svojega odposlanca definitivno ne podpira.

Kaj je Borut Pahor povedal na tiskovni konferenci
Novi predsednik vlade je novinarjem pojasnil, da se je že od začetka sestavljanja vladnega kabineta odločil, da bo imel dva svetovalca, enega za zunanjo politiko in drugega za nacionalno varnost. Za slednjega se še ni odločil, medtem ko je za prvega izbral dosedanjega zunanjega ministra Rupla, po Pahorjevih besedah "človeka z izjemnim zunanjepolitičnim opusom". Pri tem je izpostavil Ruplove velike izkušnje na zunanjepolitičnem področju, od časov osamosvajanja, do vključevanja v EU in predsedovanja Organizaciji za varnost in sodelovanje (Ovse) ter Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose. Rupel bo tako svetovalec v kabinetu predsednika vlade, z imenovanjem pa se je strinjal tudi novi zunanji minister Samuel Žbogar, pravi Pahor. Dodal je, da so njegovo odločitev o imenovanju Rupla na vladi sprejeli "brez nasprotovanja". Pahor je pojasnil še, da je o svetovalcu za zunanjo politiko razmišljal že zadnjih 14 dni in da njegova odločitev, da izbere Rupla, ni povezana z aktualnimi dogodki, kot je na primer zavrnitev Rupla za veleposlanika na Dunaju s strani predsednika države Danila Türka. Glede na to, da je Türk pred dnevi pojasnil, da Rupla za veleposlanika ne bi imenoval, ker mu ne zaupa, pa je Pahor dejal, da spoštuje predsednikovo odločitev, a hkrati pričakuje, da bo tudi on njegovo.
Pahor je sicer že sam nakazal, da z njegovo odločitvijo ne bodo zadovoljni vsi. "Rad bi videl ministra s tako dolgim opusom, da nekdo ne bi bil s čim nezadovoljen," je dejal premier. "Imamo različne poglede, vendar smo v obdobju, ko je od najvišjih predstavnikov v državi potrebno pričakovati, da bodo v ljudeh iskali tisto, kar je najboljše," je poudaril. Podobno je odgovoril tudi na novinarsko vprašanje, ali kot premier države lahko zaupa človeku, ki je za lastni interes pripravljen tožiti državo; Rupel naj bi namreč zaradi zavrnitve za veleposlanika napovedoval tožbo.
Pahor tudi pravi, da z Ruplom nimata posebnega odnosa in da imata tudi različna mnenja o določenih stvareh, a kljub temu menita, da se lahko pri za Slovenijo pomembnih zunanjepolitičnih korakih dopolnjujeta, zato sta se dogovorila za sodelovanje. Na drugi strani pa je Pahor zagotovil, da bo naloga Rupla zgolj svetovanje predsedniku vlade o zadevah, ki jih bo obravnavala vlada. Gre za to, da naj bi ga omenjena svetovalca - tako za zunanjo politiko kot za nacionalno varnost - do določene mere razbremenila, da bi se lahko sam posvetil prioritetam, kot je v tem trenutku gospodarska kriza, je pojasnil Pahor. Nikakor pa Rupel ne bo posegal v pristojnosti zunanjega ministra, je zagotovil Pahor. V tej luči je ponovil, da imamo v državi "omejeno število talentov". "Zakaj bi se odrekli človeku, ki ima v žepu telefonske številke vseh pomembnejših državnikov," je menil premier.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Dimitrija Rupla Milanom M. Cviklom simona dimic Janja Klasinc Danila Türka Samuela Žbogarja Katarina Kresal Gregor Golobič Vlado Miheljak Ivo vajgl aurelio juri Jožef Jerovšek Danilo Slivnik Janševe Branko Grims

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nova afera Rupel: Socialni demokrati bodo Pahorju že povedali svoje!