objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 3. december 2008 ob 07:58

Melita Župevc zaradi Rupla s kolom po glavi nad Pahorja, SD v klavzuro
Nasprotujoče informacije in pomenljivi molk po kratki seansi Boruta Pahorja s poslanci Socialnih demokratov zaradi afere Rupel. Napovedana klavzura uvod v kadrovske spremembe na vrhu SD
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik vlade Borut Pahor je na včerajšnjem pogovoru s poslanci Socialnih demokratov poskušal nekako utemeljiti šokantno imenovanje razvpitega Dimitrija Rupla za svojega posebnega odposlanca za zunanje zadeve. Sestanek poslancev s Pahorjem se je v prostorih poslanske skupine SD začel ob 10. uri dopoldne in trajal dobre pol ure; potem je Pahor seanso zapustil, ker je odhitel slavnostno sejo senata Univerze v Ljubljani, kjer je bil slavnostni govornik, nato pa z najetim letalom družbe Gio odfrčal v Bruselj, na srečanje z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Javierjem Solano in predsednikom Evropske komisije Jose Manuelom Barrosom.

Pogovor s poslanci je bil strogo zaprt za javnost, zato sta po seji spregovorila samo Pahor in vodja poslanske skupine Bojan Kontič. Slednji v stranki sicer velja za Pahorjevega človeka. Pahor je priznal, da je Rupel "kontroverzna osebnost slovenske politike", vendar pa hkrati veliko zna in veliko ve o zunanji politiki, zato je prepričan, da je njegova odločitev pravilna. "Ruplova naloga je, da mi pripravi opomnike, da mi pripravi argumente za te odločitve, da mi svetuje, po kateri poti bi bilo te cilje najlažje doseči," je včeraj zatrdil Pahor. Kontič pa je dejal, da je po Pahorjevi utemeljitvi "težko reči, da bi bili vsi zadovoljni z odločitvijo predsednika vlade". Nezadovoljstvo nad to odločitvijo je bilo po Kontičevih besedah prisotno v preteklih dneh, verjetno pa ostaja tudi v prihodnje. Je pa dejstvo, pravi Kontič, "da si predsednik vlade sodelavce izbira sam in da poslanska skupina pri tem ne sodeluje."
Naše informacije o tem, kaj se je dogajalo na Pahorjevem pogovoru s poslanci, pa so precej različne in celo nasprotujoče. Nekateri poslanci, ki ne želijo biti imenovani, pravijo, da je bil Pahor videti zaskrbljen in slabe volje, poslanci pa naj bi bili do imenovanja Dimitrija Rupla enotno kritični. Najhuje naj bi Pahorju "svoje povedala" poslanka Melita Župevc, ki naj bi nad predsednika stranke in vlade šla dobesedno s "kolom po glavi", trdijo naši viri. Pahorju ni očitala samo šokantno imenovanje Rupla, ampak tudi njegovo vedenje do poslancev SD ob nedavnem imenovanju vlade v državnem zboru, pred slabima dvema tednom. Takrat naj bi Pahor med nastopnim govorom in sedenjem na stolu v veliki dvorani državnega zbora ves čas gledal samo poslance opozicijske SDS, med nekaterimi nastopi Socialnih demokratov pa naj bi celo zapuščal dvorano.
Po mnenju Pahorjevih svetovalcev pa naj bi "Borut" v poslanski skupini nastopil odločno in argumentirano, na koncu pa naj bi se celo malo nasmejal. Vendar tudi Pahorjevi svetovalci priznavajo, da je Melita Župevc res dvignila glas, medtem ko naj bi ostali poslanci med Pahorjevo razpravo bolj ali manj "gledali v tla". Na pogovoru s Pahorjem ni bilo poslanca in nekdanjega premiera Toneta Ropa, ki naj bi bil na seji posebne vladne krizne skupine. Pahor in poslanci so se tudi dogovorili, da se bo vodstvo Socialnih demokratov še ta mesec umaknilo v klavzuro. Datum menda še ni določen, predvidoma pa naj bi se to zgodilo 20. decembra, torej dva dni po veliko prednovoletni zabavi SD. Ta je bila sprva načrtovana v ljubljanski gostilni Pečarič, tako kot lani; toda Socialni demokrati, menda zaradi velikega števila napovedanih gostov, že iščejo novo in večjo lokacijo, zato naj bi šli v Festivalno dvorano. Po naših informacijah bo klavzura eden izmed velikih od uvodov v napovedane kadrovske spremembe na vrhu stranke, ki naj bi se zgodile na kongresu prihodnje leto, predvidoma aprila ali maja 2009. Glede na to, da so se poslanci po včerajšnjem srečanju s Pahorjem skrivnostno zavili v molk, pa kaže na dejstvo, da bi vodstvo Socialnih demokratov afero Rupel najraje čimprej potisnilo v pozabo.
Pahor, ki se je včeraj zjutraj po lastnih besedah že sestal z Dimitrijem Ruplom, na temo pogovora z Barrosom in Solano, se je očitno taktično odločil, da Rupel tokrat ne potuje z najetim letalom in vladno delegacijo v Bruselj.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Dimitrija Rupla Javierjem Solano Jose Manuelom Barrosom Bojan Kontič Melita Župevc Toneta Ropa

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Melita Župevc zaradi Rupla s kolom po glavi nad Pahorja, SD v klavzuro