objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 5. december 2008 ob 07:06

Ziherl odstopil, LDS obžaluje, Pahor ne, na spletu Together against Rupel
Facebook: peticijo zoper Dimitrija Rupla podpisalo že več kot sedem tisoč ljudi
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Vlada Boruta Pahorja je že po desetih dnevih obratovanja doživela prvi odstop. To potezo je potegnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Slavko Ziherl, psihiater in podpredsednik LDS. Ziherl je odstopil zaradi Pahorjevega šokantnega imenovanja nekdanjega ministra Dimitrija Rupla za svojega posebnega odposlanca za zunanje zadeve; psihiater trdi, da bi bilo v nasprotju z njegovimi moralnimi in etičnimi vrednotami, če bi sedel v isti vladi kot premierov svetovalec Rupel.
Po naših informacijah iz LDS se je Slavko Ziherl zaradi Rupla in "resnih osebnih etičnih pomislekov" mučil že cel teden, na ministrstvu za zdravje pa naj bi formalno začel delati 15. decembra. Rupel po njegovem mnenju pooseblja vse slabo v bivši Janševi vladi, razlog, da je šel v politiko, pa naj bi bil prav "Janez Janša s svojim načinom vladanja, ki naj bi ogrožal obče človeške vrednote," pravi Ziherl. Ker so Socialni demokrati na volitvah dobili večino celo s sloganom Odgovornost za spremembe, Ziherl po lastnih navedbah "ne more sprejeti dejstva, da je Pahor v kabinet sprejel najbolj problematičnega in najbolj značilnega predstavnika Janševe vlade". Ziherl je na ministra za zdravje Boruta Miklavčiča naslovil daljše pismo, kjer je med drugim zapisal, da bo Rupel "tudi v Pahorjevem kabinetu nenehen izvor konfliktov, z njegovim imenovanjem pa je Pahor zanikal vsa prizadevanja za spremembe v načino vodenja Slovenije in vnesel med volilvce pomisleke, ali morda to ne pomeni, da je politika nad občečloveškimi vrednostami". Ziherl naj bi se z ministrom Miklavčičem in predsednico LDS Katarino Kresal o tem tudi veliko posvetoval, gre pa za njegovo intimno odločitev. "Če hočem biti zvest samemu sebi, moram  narediti ta korak."
Drugi vidni člani LDS, na čelu s Kresalovo, o morebitnih odstopih zaradi Rupla ne razmišljajo, ta koral Slavka Ziherla pa „obžalujejo“. V sporočilu za javnost so zapisali, da so imeli "na delo Dimitrija Rupla tudi v stranki vrsto pripomb in pomislekov ter da so opozarjali na njegov neprimeren odnos do zaposlenih, še zlasti v primeru člana LDS, diplomata Marjana Šetinca, ki so mu na ministrstvu za zunanje zadeve zapečatili računalnik. A so prepričani, da je Ruplovo imenovanje osebna odločitev predsednika vlade, LDS pa ostaja trden člen vladne koalicije".
Borut Pahor je na tiskovni konferenci po včerašnji seji vlade povedal, da ga je Ziherl obvestil o nameri o odstopu, vendar ga je prosil, da se pred končno odločitvijo še pogovorita. Do pogovora med Pahorjem in Ziherlom pa ni prišlo, saj naj bi Ziherl zaman čakal na Pahorjev telefonski klic, čeprav naj bi mu Ziherl včeraj popoldne večkrat poslal SMS.
Resnici na ljubo pa je treba tudi povedati, da Slavko Ziherl kot državni sekretar po naših informacijah ni bil prva in najljubša kadrovska izbira ministra za zdravje Boruta Miklavčiča. Naši viri trdijo, da bi zaradi načina in tempa dela Boruta Miklavčiča do razkoraka med njim in Ziherlom, ki velja za bolj nobel gospoda, skoraj zagotovo prišlo v zelo kratkem času. Že ob Ziherlovem imenovanju so se mnogi čudili, zakaj se je sploh odločil prevzeti mesto državnega sekretarja, ob takšnem ministru, kot je Miklavčič. Eni so celo cinično pripominjali, da očitno "psihiater rabi prishiatra", toda zdaj sta te temne prognoze že v kali sesula Borut Pahor in njegov Dimitrij Rupel.
Pahor se je včeraj popoldne sicer znašel pod pravo pravcato kanonado kritik. Zaradi razrešitve direktorja Urada za informiranje Anžeta Logarja in članov nadzornega sveta Elesa, kar se je zgodilo na dopoldanski seji vlade, so na spletni strani opozicijske SDS zapisali, da so se Pahorjeve javne obljube o tem, da ne bo kadrovskega cunamija, "stopile kot novembrski sneg". Pahor je moral novinarjem odgovarjati tudi na številke opazke glede Rupla in njegovega torkovega nakupovanja v ljubljanskem Maximarketu med službenim časom. Predsednik vlade še vedno trdi, da svoje odločitve o imenovanju Rupla za posebnega odposlanca ne obžaluje, saj ne gre za politika ampak samo visokega uradnika v njegovem kabinetu, ki odločitev ne bo sprejemal, temveč samo svetoval premieru.

Medtem pa na največji spletni skupnosti Facebook poteka zbiranje podpisov pod peticijo z naslovom Skupaj proti Ruplu. Spletna akcija je v treh jezikih, slovenščini, hrvaščini (Zajedno protiv Rupla) in angleščini (Together against Rupel), cilj pa referendum o Ruplovi upokojitvi. Peticijo je v prvih 48 urah podpisalo že več kot sedem tisoč ljudi!
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boruta Pahorja Slavko Ziherl Dimitrija Rupla Janez Janša Boruta Miklavčiča Katarino Kresal Marjana Šetinca Anžeta Logarja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ziherl odstopil, LDS obžaluje, Pahor ne, na spletu Together against Rupel