objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 9. december 2008 ob 08:09

Zares v Kranjski Gori jurišal na Pahorja, v zakulisju vojna za kadre
Socialni demokrati besni na Gregorja Golobiča, ker je kakor tiho in kadruje. Vseh pet novih članov nadzornega sveta Elesa po volji Mateja Lahovnika menda blizu Zares, Franci Križanič ni mogel nič
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Sobotna konvencija stranke Zares v Kranjski gori je izvenela v enotno podporo predsedniku Zaresa Gregorju Golobiču (čeprav je namesto pričakovanih tisoč, prišlo le okoli 300 ljudi) in kritiki predsednika vlade Boruta Pahorja.
Za Golobiča, novopečenega ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, je bilo celo rečeno, da je najbolj zaslužen zato, ker je slovenska levica spet na oblasti, da je v predvolilni kampanji opravil delo namesto Pahorja, njegova stranka Zares pa je tista, ki je "ugasnila Janšev požar". Golobič strankarskim kolegom v kritiki Pahorja, ki ga sicer ni imenoval, vsi pa so vedeli, da puščice letijo nanj, ni ostal dolžan.
"Če se danes opravičuje, potem se je treba opravičiti tistim, ki so bili grobo in surovo izključeni. Ti, ki v resnici zaslužijo opravičilo, so ti izključeni neizključevalci," tako je Golobič komentiral famozno opravičilo Boruta Pahorja razrešenemu direktorja vladnega Urada za komuniciranje Anžetu Logarju, ki ga je vlada razrešila na svoji zadnji seji. Golobič je celo napovedal, da po stotih dnevih ne bo samo opozicija spremenila svojega odnosa do vlade, ampak očitno tudi Zares. "Tudi mi bomo temeljito analizirali, kaj se dogaja. Potrebna bo kritična bilanca vsega in vsakogar … Da se reče bobu bob, dimu dim in ognju ogenj." Na konvenciji so se med drugim razširile govorice, da naj bi Pahor, ki je Logarja že povabil v svoj kabinet, le-tega imenoval celo za tiskovnega predstavnika vlade. Golobič teh govoric ni hotel komentirati, ker naj bi svoje mnenje najprej povedal Pahorju. Mnogi pa so bili mnenja, da Pahor s presenetljivimi zaposlitvami članov SDS in uradnikov bivše Janševe vlade samo vrača usluge iz starih časov; denimo za imenovanje nekdanjega mariborskega župana iz vrst Socialnih demokratov Borisa Soviča, ki ga je Janševa vlada postavila za veleposlanika v Izraelu. Raper in nesojeni poslanec Zaresa Nikolovski, ki je na konvenciji zapel Zdravljico, je v svojem slogu dejal, da je "tako osramočen zaradi potez predsednika vlade, da bi se v njegovem imenu najraje opravičil vsem bivšim ministrom, ker so izgubili službo".
Toda med vodstvom Socialnih demokratov in vodstvom Zares se v zakulisju odvija prava vojna na področju kadrovanja. Golobič, za katerega Socialni demokrati jezno pravijo, da je "tiho, ampak dela in kadruje", naj bi bil proti tako imenovanemu koalicijskemu usklajevanju kadrovskih zadev, predvsem zato, trdijo naši viri iz vrst Socialnih demokratov, ker pod krinko strokovnjakov in civilne družbe stranka Zares agresivno in brezkompromisno kadruje svoje ljudi. "Mi pa tega ne obvladamo, nikoli nismo bili plenilska stranka, to ni naša filozofija", pravi eden izmed naših sogovornikov, sicer vplivni član Socialnih demokratov.

Kadrovska vojna med SD in Zares se je prejšnji teden zaostrila pri imenovanju novih članov uradniškega sveta in nadzornikov Elesa. Diana Milivojević, ki jo je v Uradniški svet sforsirala Zaresova ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, je direktorica kadrovskega sektorja v hotelih Bernardin in nima nobene logične in strokovne povezave z delo javne uprave, so prepričani v SD. Po nekaterih ocenah je celo vseh pet novih članov nadzornega sveta Elesa, ki jih je na predlog Zaresovega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika imenovala Pahorjeva vlada, blizu stranke Zares; no, drugi trdijo, da je Zares proti SD pri kadrovanju v Eles zmagal "le" s 3 proti 2. Minister za finance iz vrst Socialnih demokratov Franci Križanič je po naših informacijah imenovanje Lahovnikovih nadzornikov Elesa skušal preprečiti še na sami seji vlade, vendar mu ni uspelo. Pri imenovanju novih članov nadzornega sveta in skupščine Kapitalske družbe ter upravnega odbora in skupščine Slovenske odškodninske družbe pa se je zapletlo predvsem zato, ker se v Zares in SD ne morejo dokončno dogovoriti o imenih. Zato naj bi vlada vlada o Kadu in Sodu odločala ta teden.  

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregorju Golobiču Boruta Pahorja Janšev Anžetu Logarju Borisa Soviča Nikolovski Diana Milivojević Irma Pavlinič Krebs Mateja Lahovnika Franci Križanič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zares v Kranjski Gori jurišal na Pahorja, v zakulisju vojna za kadre