objavi na
pozareport.si

forum

Sreda, 10. december 2008 ob 06:58

Zakaj je Gregor Golobič odžagal Žigo Debeljaka?
Po današnji seji Pahorjeve vlade znana nova sestava skupščine Kada in upravnega odbora Soda
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Že včeraj smo prvi poročali o novim imenih za vodilne funkcije v skupščini Kapitalske družbe, članov nadzornega sveta Kada in upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe, ki jih je na predlog ministrstva za finance potrdila vladna komisija za kadrovske in administrativne zadeve pod vodstvom generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla. Skupščino Kada bo po novem – rahlo presenetljivo - vodil Aleksander Svetelšek, direktor podjetja Engrotuš in desna roka najbogatejšega Slovenca Mirka Tuša. Člana skupščine bosta tudi Vinko Može, bivši dolgoletni direktor Aerodroma Ljubljana in nesojeni poslanec na listi Socialnih demokratov ter predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak. Slednji je bil celo predviden za predsednika skupščine (Svetelšek namreč ni bil prva izbira), toda veto na Debeljaka je po zanesljivih informacijah dal predsednik stranke Zares in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. Zakaj točno je bil Golobič proti Debeljaku, ni znano; eni to povezujejo z ne ravno dobrimi odnosi med Golobičem in Boškom Šrotom, prvim človekom Pivovarne Laško, in Igorjem Bavčarjem, predsednikom uprave Istrabenza, drugi pa trdijo, da je Golobiča k temu nagovoril Debeljakov predhodnik v Mercatorju in ljubljanski župan Zoran Janković.
Nadzornik svet Kada bo vodil predsednik uprave Vzajemne Boštjan Aver, med novimi nadzorniki pa bo sedel tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje in izboraževanja Branimir Štrukelj, član nadzornega sveta tednika Mladina in zet nekdanjega predsednika države Milana Kučana.
Predsednik 7-članskega upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe pa bo novem Uroš Rotnik, predsednik uprave Termoelekrarne Šoštanj. Tadej Tufek, prvi človek Adrie Airways, ki so ga omenjali celo kot favorita za vodenje Soda, zdaj menda ne bo sedel niti v upravnem odboru; med člani novega vodstva Soda tudi ne bo Boruta Šukljeta, nekdanjega politika in diplomata, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem in lobiranjem, katerega imenovanje naj bi prav tako preprečil Golobič. Imenovanje Rotnika pa naj bi presenetilo nekatere politike opozicijske SDS, saj so Uroša Rotnika "šteli za njihovega". Preostala imena, zavita v skrivnost, bodo znana po današnji seji vlade.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milana M. Cvikla Aleksander Svetelšek Mirka Tuša Vinko Može Žiga Debeljak Gregor Golobič Boškom Šrotom Igorjem Bavčarjem zoran janković Boštjan Aver Branimir Štrukelj Milana Kučana Uroš Rotnik Tadej Tufek Boruta Šukljeta

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zakaj je Gregor Golobič odžagal Žigo Debeljaka?