objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 25. december 2008 ob 08:30

Baraga je Pahorja že v sredo prosil za soglasje za odstrel Kryžanowskega
Državni sekretar in vplivni član SD Miloš Pavlica zanika posredovanje
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Viktor Baraga, predsednik nadzornega sveta Petrola (in novogoriškega Hita), ki je v petkovi spektakuarni zakulisni akciji hotel zamenjati predsednika Petrolove uprave Marka Kryžanowskega in člana uprave Igorja Irgoliča, je politično soglasje za famozno "operacijo Petrol" hotel dobiti že dva dni prej. Po naših informacijah je Baraga v sredo dopoldne po mobilnem telefonu poslal SMS-sporočilo Simoni Dimic, šefinji kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja, ali kabinet soglaša z zamenjavo Petrolove uprave in postavitvijo nove, ki naj bi jo vodil Tadej Tufek, prvi človek Adrie Airways. Mimogrede, Tufka se je kot morebitnega novega predsednika uprave Petrola omenjalo že nekaj časa; o tem smo pisali tudi na našem portalu. Simona Dimic je Baragi odgovorila, naj nadzorniki naredijo v interesu podjetja in države, večinske lastnice Petrola, SMS-sporočilo Viktorja Barage pa je bilo forvardirano tudi Borutu Pahorju. Zato je Pahor po telefonu poklical Barago in mu dejal, naj od predsednika vlade in njegovega kabineta ne pričakuje političnih navodil za kadrovanje, niti zdaj, niti v prihodnje.

Nadaljevanje zgodbe je bolj ali manj znano. Zamenjava Kryžanowskega in Irgoliča ni uspela; vodilna uslužbenca Petrola namreč nista privolila v sporazumni odhod, brez plačila visoke odpravnine, Baragi pa naj bi za operacijo zmanjkala tudi večina v nadzornem svetu. Marko Kryžanowski je očitno tudi dobro vedel, da se pripravlja njegov odstrel. Naši viri trdijo, da je bil med obiskom delegacije ljubljanskega župana Zorana Jankovića v Moskvi (kamor je Janković, kot edina dva poslovneža, povabil Kryžanowskega in Janeza Škrabca, lastnika podjetja Riko) predsednik uprave Petrola videti precej živčen. Potovanje ljubljanske delegacije v Moskvo se je zgodilo tik pred sejo nadzornega sveta Petrola.
Ostaja pa nekaj ugank. Denimo vloga Tadeja Tufka, ki naj bi bil po mnenju nekaterih poznavalcev glavni akter scenarija, po katerem bi prevzel vodenje Petrola. Uroš Jaušovec, generalni sekretar Socialnih demokratov in Tufkov prijatelj, je za naš portal zanikal sodelovanje v operaciji Petrol, kjer bi se po svojih zvezah celo usklajeval z Borutom Petkom, nekdanjim vplivnim svetovalcem v bivšem vladnem kabinetu prejšnjega premiera Janeza Janše. Jaušovec pravi, da ga mediji v tej zadevi omenjajo zato, ker je pač priročna tarča; Boruta Petka pa sploh ne pozna; prvič naj bi se srečala na sprejemu ob obisku nekdanjega ameriškega podpredsednika Al Gora v Ljubljani, v Grand hotelu Union (o čemer smo na našem portalu že poročali), toda Petka ni bilo. Organizatorji so tudi načrtovali, da bi Jaušovec in Petek sedela za isto  mizo. Ob namigih na domnevno zakulisno kadrovsko sodelovanje med Jaušovcem in Petkom v operaciji Petrol, nekateri, predvsem iz vrst stranke Zares in LDS, vidijo kreiranje tako imenovane "tajne velike koalicije" med Pahorjem in Janšo, kar naj bi posamezne politike Pahorjeve vladne koalicije pripeljalo na rob živčnega zloma. V Zares in LDS se namreč vedno bolj širi prepričanje, da Borut Pahor pripravlja veliko koalicijo - z Janezom Janšo; Gregor Golobič, prvak stranke Zares in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, pa naj bi po imenovanju Draška Veselinoviča za predsednika uprave Nove ljubljanske banke resno razmišljal o izstopu iz koalicije. Toda vrnimo se na Petrol.

Zamenjava Marka Kryžanowskega in Igorja Irgoliča (slednji kot kader Nove Slovenije v igricah okoli Petrola praktično nima več nobenega vpliva) naj bi Baragi zagotovila mesto predsednika nadzornega sveta Petrola tudi v prihodnje; aprila mu namreč poteče mandat. Zato naj bi Baraga, znan kot človek blizu Janeza Janše, igral na vse strani. V upravi Petrola naj bi po scenariju Barage (in najverjetneje tudi Tufka) ostal Boštjan Napast, s čimer naj bi Baraga (in Tufek) "zadovoljila" Janšo in Petka. Pri tem pa ni zanemarljiva ambicija Boštjana Napasta, da on postane predsednik uprave Petrol, trdijo naši viri. Zveza med Pahorjem in Barago pa naj bi bil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, vplivni član Socialnih demokratov in nekdanji sindikalist Miloš Pavlica, ki Barago dobro pozna že dlje časa in menda sta tudi prijatelja. Miloš Pavlica in njegova žena sta namreč pred leti, kot podnajemnika, živela v družinski hiši Baragovih v Grosupljem. Pavlica nam je znanstvo z Viktojem Barago potrdil, je pa zavrnil namigovanja, da naj bi se vmešaval v zadnjo operacijo Petrol. Barago naj bi dobro poznal tudi nekdanji minister v Ropovi vladi Vlado Dimovski, predsednik konference Socialnih demokratov in Pahorjev pogodbeni svetovalec za energetiko, vendar Dimovski po naših informacijah pri tej zadevi ni imel prstov vmes. Poznala naj bi se tudi Boštjan Napast in Pahorjev minister za promet Patrik Vlačič, čeprav nam je Vlačič povedal, da sta se z Napastom srečala "samo" petkrat v življenju. Vlačič in Tufek pa sta znanca iz združenja mladih menedžerjev Yes.
Za osvežitev spomina: po nekaterih - nepotrjenih - informacijah naj bi se Napast že pred nekaj meseci (pred volitvami v državni zbor) srečal s Pahorjem, želel pa naj bi se dobiti tudi z Golobičem, vendar do sestanka ni prišlo.
Naši viri na Petrolu so prepričani, da so po neuspeli operaciji zamenjave Kryžanowskega in Irgoliča insajderske informacije v medije priculjale po zaslugi enega od članov nadzornega sveta in enega izmed članov uprave, ki naj bi že nekaj časa "servisiral" eno izmed novinark časnika Dnevnik. Tadej Tufek se je v petek zavil v molk, na telefonske klice in SMS-sporočila pa ni odgovarjal niti v ponedeljek.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Viktor Baraga Marka Kryžanowskega Igorja Irgoliča Simoni Dimic Boruta Pahorja Tadej Tufek Zorana Jankovića Janeza Škrabca Uroš Jaušovec Borutom Petkom Janeza Janše Al Gora Gregor Golobič Draška Veselinoviča Boštjan Napast Miloš Pavlica Ropovi Vlado Dimovski Patrik Vlačič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Baraga je Pahorja že v sredo prosil za soglasje za odstrel Kryžanowskega